• Wpisów: 4
  • Średnio co: 235 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 17:32
  • Licznik odwiedzin: 3 976 / 1180 dni
 
lettoore
 
Krówki (szczególnie ciągutki) były zawsze najlepszymi słodyczami jakie pamiętam. Moje pierwsze zrobiłam mając około jedenaście lat. Od tamtej pory nie kupuje już gotowych, gdyż można wystraszyć się kilometrowego składu. W dzisiejszym wpisie pokaże Wam jak można łatwo je przygotować i ładnie zapakować. Idealny i przesłodki pomysł na prezent :D
IMG_20150827_145304.jpg


Co potrzebujesz?
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (ja polecam firmy Gostyń)
- pół kostki masła (ok. 100 gram)
- 3/4 szklanki cukru
- do wyboru dodatki (aromat waniliowy, słonecznik, kakao, cynamon)

Jak zrobić?
Wszystkie składniki przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu mieszając cały czas, najlepiej drewnianą łyżką.
Zawsze schodzi się inaczej lecz najczęsciej zajmuje to około 20/30 minut. Gotuj, aż masa zacznie gęstnieć i brązowieć lub delikatnie przypalać. Gdy będzie już gotowa, przelej ją do niskiej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Po około 2 lub 3 godzinach masa stwardnieje i możesz pokroić ją (najlepiej mokrym nożem) i zapakować w papierki - co pokaże poniżej - no i udekorować.

Parę wskazówek:
- jeśli chcesz mieć bardziej kruche krówki, musisz gotować i ucierać je dłużej niż podany w przepisie czas.
- długość gotowania zależy od Twojej kuchenki, u niektórych jest to 20 minut, a u innych godzina.
- mieszaj cały czas, dosłownie. Ja odeszłam na chwilę żeby odebrać telefon i od razu zaczęło mi się przypalać.
- dodatki dodawaj tak jak lubisz i jakie lubisz. Ja podzieliłam moją masę na dwa i jedne zrobiłam waniliowe a jedne cynamonowe.
- jeśli chodzi o formę u mnie najlepiej sprawdza się plastikowe pudełko po lodach :D

Pakowanie:
1. Wykrój małą część zastygniętej masy i uformuj kszałt. Z papieru do pieczenia wytnij niewielki prostokąt.
IMG_20150827_145502.jpg

2. Zawiń i zakręć z jednej strony
IMG_20150827_145604.jpg

3. No i z drugiej
IMG_20150827_145653.jpg

Gotowe!
Ja na moich krówkach które są na pierwszym zdjęciu dodałam małe karteczki z napisami. Myślę, że byłaby to fajna pamiątka dla kogoś lub ciekawy sposób przekazu. Uwaga tylko, że aby papier przykleił się do papieru ściernego potrzeba mocnego kleju.
To tyle, mam nadzieje, że przepis Wam się spodobał i koniecznie dajcie znać czy chcecie więcej przepisów i czy go wykorzystacie. Pozdrawiam, Weronika :*
IMG_20150827_145410.jpg

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego